söndag 28 oktober 2007

installera OS X 10.5 från extern USB

OBS! det här fungerar säkert med tidigare versioner av Mac OS också.

så här gör man om man är för snål för att köpa Dual Layer DVDR och har en extern disk över som man kan formatera.
screenshotsen nedan är från 10.5 så namnen på knapparna kan variera något. klarar man inte av att hitta motsvande knappar i t.ex 10.4 så är man nog inte tillräckligt datormogen för att göra det här överhuvudtaget.


förutsättningar:
du har OS X som iso/diskimage.


1. börja med att öppna disc utility och markera den externa disken. välj "partition" och sen "options":ändra partitionsschema till GUID. detta krävs för att kunna boota en Intelbaserad Mac på en hårddisk. går inte att ändra på en disk med data utan att radera allt.
välj sedan att du vill skapa en partition med filsystemet "Mac OS Extended (journaled)" och tryck på "apply".

nu är disken formaterad och härlig. klart att köra.

2. markera externa disken och klicka på "restore". klicka på knappen "image" vid source och bläddra fram till skivavbilden (töntiga svenska översättningen).
därefter drar man partitionen som skapades i steg 1, INSTALL i mitt fall till fältet destination.


sen klickar man restore och bara gillar läget en stund. den här fasen tog typ 20 minuter för helenas stackars mac mini att göra.

3. boota på extern disk! det här kan man göra på ett antal olika sätt. vill man inte komma ihåg tangentkombinationer eller knacka Open Firmware-syntax så startar man "system preferences", väljer "startup disk", väljer externa disken och klickar restart.
har man gjort rätt så bootar datorn och startar installationsprogrammet.


resultatet:

0 kommentarer: