söndag 11 februari 2007

antivirus

har under en längre tid funderat mycket på antivirus och dess vara eller inte vara.
mitt yrke gör mig väldigt virusnära och jag har under åren kommit i kontakt med de flesta virustyper vilket har satt igång hjärnan lite. vänner och bekanta ur hela spektrat av datorvana verkar ha problem med att bli infekterade.skrev nyss en helskärm text men suddade bort det. är ett sånt stort ämne att belysa.

gör såhär istället.

bästa tipsen för att skydda sig mot skadlig kod i windows xp:
  1. håll dig uppdaterad. kör windows update och installera alla uppdateringar när de kommer. installera alltid säkerhetsuppdateringar till alla program som finns installerade på datorn. särskilt de som kommunicerar med internet.
  2. surfa inte på internet inloggad med administrativa rättigheter. ok, tjena, säger alla. det är ju sjukt jobbigt att inte kunna installera saker på sin egen maskin. här kommer en fin funktion i windows in: kör som, eller runas som kommandot heter.

med "kör som" kan man köra program med en annan användares rättigheter. det klassiska är att man är inloggad som en vanlig opriviligerad användare och när man vill göra nåt administrativt så startar man ett program som en användare med högre rättigheter. tar en tid att bli van vid, men tänket är helt rätt.
givetvis ett arv från UNIX-kommandot "su" (förkortning för superuser).

något som inte alla tänker på är att göra tvärt om. dvs, man är inloggad i windows som en helt vanlig jävla lokal administratör. som alla i synnerhet hemma, ändå är. och så startar man sin webläsare som en användare utan rättigheter. en sandbox, eller "sandlåda" som vi i nätgruppen säger, helt enkelt. skitlugnt.
det fittiga (som en kille i systek skulle sagt) är att det kan bli lite knas med plugins till t.ex webläsare. men det mesta funkar. och det är jävligt svårt att få in nåt skräp om användaren som man surfar via inte får installera något på datorn. det kan också bli jobbigt att spara ner filer om man styrt upp sina NTFS-rättigheter på disken också. har man lyckats säkra upp så vet man hur man ger surf-användaren rätt att spara till katalogerna som behövs.

detta blev en sjukt tråkig och intetsägande postning. var extremt ambitiös för en halvtimme sen men det dalade snabbt.

0 kommentarer: